Kuchyňský dřez je nezbytnou součástí každé kuchyňské linky. Kuchyně se v posledních letech stala srdcem celé domácnosti, proto je potřeba velmi dobře zvážit, jaký dřez si zvolíte. Nezáleží pouze na výběru dřezu, ale důležitá je i vhodná dřezová baterie či další doplňky, které Vám usnadní práci v kuchyni.

První, a to velmi důležitou otázkou je, k čemu budeme dřez používat, zda-li pouze k příležitostnému opláchnutí ovoce a zeleniny, či ke každodennímu používání, kolik členů má rodina, jak často vaříte či pečete a v jakém stylu by kuchyň měla být. Dnes je možnost dřez doplnit o vhodnou baterii s teplou i studenou vodou, dávkovačem na saponát, vytahovací sprchou, držičem odpadů či filtrem na pitnou vodu. Zaměřme se tedy na kvalitu, materiál, design i technické parametry.

Typy a tvary kuchyňských dřezů

- jednodřez (vhodný pro menší domácnosti)

- dvoudřez (vhodný pro větší rodiny, pro náročné kuchaře, je složen ze dvou dřezů, přičemž jeden z nich bývá menší, tento menší dřez slouží například na mytí nebo odkapávání ovoce a zeleniny)

- s pravým či levým odkapem

- bez odkapu

Rozměry dřezu

- musí se shodovat s rozměry šířky spodní skříňky (do spodní skříňky se musí vejít všechny vaničky dřezu)

Hloubka dřezu

- ideální je 19–20 cm

Výška dřezu

- ideální výška dřezu je tak, že dlaněmi dosáhnete na dno dřezu, aniž byste se museli předklánět či se hrbit

Materiál dřezu

- nerezové, plastové, granitové, keramické

Nerezové dřezy jsou vždy dobrou volbou díky jejich dlouhé životnosti, nízké ceně a jednoduché údržbě, zde se můžeme setkat s povrchovou úpravou – mat, leštěný, texturovaný či kartáčovaný povrch, ty levnější dřezy bývají v tenkém plechu v matném provedení, pokud půjde o hrubší plech v tloušťce 0,7 - 0,8 mm, jde většinou o leštěný nerez, přadně o texturu – jemný dekor vylisovaný do plechu. Dřezy v tloušťkách 1,0 - 1,2 mm jsou většinou vyráběné kartáčováním.

Výhody nerezových dřezů – cenově dostupný, odolný vůči korozi a mechanickým vlivům, snadná údržba, univerzální řešení, nižší odolnost proti odřeninám a rýhám.

Keramické a granitové jsou estetické, ale pokud máte v kuchyni varnou desku nerezovou, tak si raději zvolíte nerezový dřez, pokud máte skleněnou, tak může zvolit granitový nebo keramický dřez. Granitové stejně jako keramické dřezy se dnes vyrábějí v různých barevných provedeních. Stále oblíbenou barvou je bílá, která působí čistě a svěže, opticky zvětší místnost. V moderních, minimalistických prostorech často zákazníci volí elegantní černou. Granitové dřezy jsou vyráběný z 80% drcené žuly, 15 % akrylátového pojiva a 5 % barviva, jsou velmi kvalitní, vydrží i náročné podmínky. Výhody a nevýhody granitových dřezů – pestrý výběr barevných variant, odolný vůči barevným skvrnám, zachytávání nečistot, odolný vůči vysokým teplotám, nižší odolnost proti agresivním chemickým látkám.

Keramické dřezy se vyznačují pevnou strukturou, odolností a kvalitou, jsou velmi oblíbené a po letech si zachovávají svou přirozenou krásu a lesk, jsou velice hygienické a jejich hladký povrch se snadno čistí a udržuje. Výhody keramického dřezu – atraktivní přírodní vzhled, odolnosti proti skvrnám, dlouhá životnost, stálobarevnost, odolnost vůči vysokým teplotám, hygieničnost.

Při výběru dřezu je nutno myslet na vhodnou baterii. Ideálním řešením je koupě setu kuchyňského dřezu s baterií, které k sobě ladí technicky i designově.